Ondersteuners

Experts uit binnen- en buitenland ondersteunen de oproep van het MDT-netwerk aan de Tweede Kamer om het MDT-programma en de MDT-subsidie door te laten gaan.

Paul Schenderling

Paul Schenderling is econoom, schrijver en spreker. Hij schreef een aantal boeken, waaronder ‘Er is leven na de groei’. Hij is verbonden aan Sufficiency, een centrum voor onderzoek en advies rondom brede welvaart. In het verleden was hij werkzaam voor Berenschot, waar hij maatschappelijke organisaties in het sociaal domein adviseerde.

MDT is een van de essentiële fundamenten voor het ontwikkelen en versterken van een gemeenschapsmindset. Alleen met een solide gemeenschapsbasis, waarin ieder individu zich bewust is van zijn bijdrage aan het grotere geheel, kunnen we een sterke, stabiele en toekomstgerichte samenleving bouwen.

“MDT is essentieel voor een sterk en samenhangend Nederland”

 

Jim van Os

Hoogleraar Psychiatrie Jim van Os stelt: “Het lukt de overheid en in het verlengde daarvan, de GGZ, steeds minder goed om te leveren wat er gevraagd wordt. Daarom is het van belang dat we met maatschappelijke organisaties samenwerken om preventief te werken aan mentaal herstel van jongeren.

Het MDT-netwerk is zo’n voorbeeld van maatschappelijke organisaties waar jongeren hieraan kunnen werken. Het besluit van dit kabinet om de subsidie voor Maatschappelijke Diensttijd af te schaffen is daarom een slecht idee.

Meer jongeren missen de kans om te werken aan herstel, om weer aansluiting te vinden in de maatschappij en komen op nog langere wachtlijsten in de GGZ, wat de samenleving uiteindelijk nog meer geld kost. Daarom roep ik het kabinet op deze subsidie te continueren.”

“MDT is een van de meest succesvolle programma’s van de Rijksoverheid sinds de Tweede Wereldoorlog. Door die 200 miljoen euro te schrappen, verliezen we uiteindelijk miljarden aan bijvoorbeeld uitkeringen en dure (geestelijke) gezondheidszorg. Volgens mij is dit het domste besluit uit het hoofdlijnenakkoord.”
— Erik Gerritsen, voorzitter directieraad van woningcorporatie Ymere, voormalig secretaris-generaal Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Howard Williamson

Prof. Howard Williamson is hoogleraar European Youth Policy at the University of South Wales.

In zijn endorsement aan de Tweede Kamer schrijft hij: “As an advocate for youth development and social inclusion and cohesion, I urge Dutch policymakers to recognise the deep value of MDT and ensure its survival and growth.

Investing in MDT is an investment in the future of the Netherlands. It provides young people with the tools and opportunities they need to become active, responsible members of society, laying the foundation for a more equitable, inclusive and dynamic society.

 

Provincie Overijssel

Provincie Overijssel schreef een brief aan staatssecretaris Mariëlle Paul:

“Het voornemen van het kabinet om de financiering van MDT stop te zetten, zet de ontwikkelingen onder druk. De reeds gedane investeringen dreigen teniet te worden gedaan, en de continuïteit van deze waardevolle projecten komt in gevaar. Het wegvallen van de rijksfinanciering raakt bovenal de (kwetsbare) jongeren, en maakt het lastiger om hen blijvend te betrekken bij onze maatschappij.

MDT kan juist de sleutel vormen voor één van de belangrijkste gedeelde opgaven van uw nieuwe kabinet en onze provincie – het bouwen van een samenleving waar naar elkaar omgekeken wordt. En waar ‘noaberschap’ voorop staat. Het wegvallen van MDT-financiering is daarmee een gemiste kans om deze doelen te bereiken.

Foto: Tijs de Bree, gedeputeerde

Avraham Soetendorp

Rabbijn Avraham Soetendorp schrijft aan de Tweede Kamer: “MDT is een programma dat werkt. Opgezet door jongeren, organisaties en de overheid. En nu zou de regering het voornemen hebben om dit te verschralen? Ik vind dat heel zorgwekkend. Laten we ervoor zorgen dat er geen verloren generatie ontstaat.

Uiteindelijk draait het niet om geld, maar om hoe we het gebruiken. Vanuit zuivere keuzes vind je, linksom of rechtsom, een financiële oplossing om het goede te doen. Met oprechte intenties vinden we altijd een weg vooruit.

 

Ouderenorganisaties

Ouderenorganisaties doen een oproep aan de Tweede Kamer om het MDT-programma te behouden. MDT-projecten laten keer op keer zien hoe krachtig de verbinding tussen generaties kan zijn. Door jongeren te koppelen aan ouderen die weinig sociale contacten hebben, bouwen we niet alleen bruggen tussen generaties, maar doorbreken we ook de eenzaamheid.

Het schrappen van MDT zou een groot verlies zijn, niet alleen voor de ouderen die afhankelijk zijn van deze broodnodige sociale contacten, maar ook voor de jongeren die een kans missen om zich op een betekenisvolle manier in te zetten.

NOV voor vrijwillige inzet

Vereniging NOV, de koepelorganisatie voor vrijwillige inzet in Nederland, verzoekt de Tweede Kamer om staatssecretaris Paul te vragen de subsidie voor MDT niet af te schaffen. MDT vormt een onmisbare schakel om jongeren en maatschappelijke organisaties samen te brengen en vrijwillige inzet in Nederland te versterken.

Argumenten: (1) MDT helpt het vrijwilligersveld verjongen; (2) MDT laat jongeren én maatschappelijke organisaties groeien; (3) MDT is kosteneffectief en zorgt voor maatschappelijke besparingen.

Actiedag jongeren

Donderdag 12/09 was er een actiedag in Den Haag met als boodschap: MDT – hart van de samenleving. Immers:

  • MDT pakt polarisatie aan. 95% van de deelnemende jongeren zegt na afloop het belangrijk te vinden iets te doen voor een ander.
  • MDT draagt bij aan bestaanszekerheid. 48% van de lopende MDT-projecten richt zich op jongeren met minder kansen.
  • MDT zorgt voor talentontwikkeling en verbinding met tekortsectoren. 78% van de MDT-projecten zijn actief in de sector zorg en welzijn.

Van Den Haag Centraal, door naar het Anna van Buerenplein en tot aan het plein voor de ingang van het Tweede Kamergebouw stonden jongeren met hartjesballonnen. Zij deelden complimentenkaarten uit aan parlementsleden, politici en voorbijgangers. En vertelden over hun positieve ervaring met MDT.

Ook overhandigden jongeren aan de Tweede Kamer het manifest ‘Kabinet: schaf Maatschappelijke Diensttijd niet af!’ Dit manifest is opgesteld door de Nationale Jeugdraad en wordt ondersteund door veel organisaties.